Saturday, April 30, 2011

kodus.


Naudin kodus olemist! Oma maitsva rohelise teega. Pidasime täna volbrit, tegime lõket ja grillisime sellel aastal esimest korda ~ lambasoole vorstikesi. Volbriöö õhtusöögist ei puudnud ka magustoit, "Eriti rammus vanillijäätis". Väga hea, koorene ja magus. Mina lisasin muidugi mustikamoosi!:D Nüüd siis mõnus kodune olemine; telekas, tee, kutsud ja palju plaju toredat juttu!

Loodame, et homme lõpuks päike pilve tagant välja ilmub. Tulin ju siiski Pärnu, et päikese vanni võtta!!!

Friday, April 29, 2011

Minu vanavanaisa Harald Nugiseks ~ Mari Süda

"Minu vanavanaisa Harald Nugiseks"~ Mari Süda

See raamat räägib vaikivast kangelasest Harald Nugiseksist. Tänu tema ja paljude teiste eesti sõjameeste vaprale vastupanule surmavaenlase vastu jõudis 80 tuhat eestlast Nõukogude okupatsiooni eest läände põgeneda.
Raamat sisaldab Mari Süda (Estonian Business School, hetkel vahetusõpilasena Helsingis, Hanken School of Economics) uurimuse oma vanavanaisast Harald Nugiseksist ning vestlusi Haraldi, tema lähedaste ja aatekaaslastega.

Mari Süda, raamatu autor: Minu vanavanaisa Harald Nugiseks esindab neid mehi, kes panid Eesti maa ja rahva kaitsmiseks kaalule oma elu. Vanavanaisa arvates tuleks Teises vabadussõjas võidelnud mehed võrdsustada Esimeses vabadussõjas võidelnutega, sest mõlemad peeti Eesti vabaduse eest. Kingin oma raamatu vanavanaisale, sest paljud tema külalised on soovinud lugeda sõjasangari elusaatusest.

Erukapten HARALD NUGISEKS sündis 22. oktoobril 1921 Järvamaal, Säreveres, Karjakülas Vanaõue talus. Õppis Türi Aianduskeskkoolis ja Paide Kaubanduskoolis. Asus 20-aastase koolipoisina teenima vabatahtlikuna 185. Idapataljoni. 1942 sai Nugiseksist võitleja Eesti Leegionis. Ta sai haavata 1943. aastal Neveli all.
Idast tulnud vaenlase väed olid 1944. aastal hiigelsuured. Eesti sõjameeste võitlus Eesti eest Saksa mundris oli olude sunnil ainus võimalus neil aastatel. Võtnud väeosa juhtimise üle, tegi Nugiseks võimatust võimaliku – 1. märtsil 1944 hävitati Narva lähistel kurnava lahingu tulemusena Va(a)sa-Vepsküla-Siivertsi sillapea. Järgnes vapruse tookord kõrgeim tunnustus, Raudristi Rüütlirist.
1945 detsembris sai sõjavang Nugiseksi saatuseks Siber, kust ta pääses tagasi Eestisse alles 1958. aastal. 1990. aastatel osales ta aktiivselt Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamisel ja riigi ülesehitustöös: muinsuskaitses, Tori kiriku taastamistöödes, Eesti sõjameeste liikumises. Harald Nugiseks on ligi 30 aumärgi kavaler. Ta elab täna Pärnus.


Peagi saan ka enda raamatukese kätte, minugi nimi ju mainitud! Ei jõua ära oodata millal juba sirvida saan. Eile muidugi sain juba põgusa pilgu heita, väga hästi läbimõeldus kujunduse ja sisuga!

Au on isiklikult tunda rõõmsameelset Haraldit ja noort kirjanikku Mari't! Mäletan väga hästi kuidas raamat alguse sai, siis ei olnud meil muidugi aimugi, et sellest midagi nii tähtsat tuleb. Algse uurimustöögagi oli Maril palju tegemist, ning mul on väga heameel, et sain teda aidata juba siis!

Uskumatu, et minu väga lähedane sõbranna juba sellise asjaga hakkama on saanud! Respect, nagu meie endine klassijuhataja armastab öelda!:D

Tuult tiibadesse Mammu, jätka samas vaimus!!! Haraldile tervist ja jaksu! :)

Thursday, April 28, 2011

Noorus on ilus aeg.

Noorus on ikka ilus aeg, kahjuks avastasime Mammuga täna, et pole me enam nii noored midagi! Päris palju oleme juba korda saatnud ja nii mõnigi plaan suveks juba tehtud, mis meie elusi väga muudavad. Jääb vaid oodata positiivseid uudiseid!

p.s traditsiooniline pokaal veinigi sai joodud~ just like old times.





Monday, April 25, 2011

Tartu ~ heade mõtete linn!


Ville de bonnes pensèes~c'est vrai!

Tundub uskumatu kuidas üks linn erineb teisele nii palju. Kõige kummastav on selle juures, et kohe kui bussist maha astusin tundsin ennast hoopis teises ajas olevat-murevabas. See võib muidugi tulla ka sellest, et Tallinnas olen päevast-päeva seotud oma argipäeva tegemiste ja mõtetega. Las see olla, igatahes hea on olla taaskord Tartus.

Täna õhtul on plaanis öölaulupeole minna, ei jõua ära oodata. Ööbin ilmselt Kannu(Karmeni) juures, sest tema juures alati kõige mõnusam. Olgu siis Pärnus, Tartus või Pärnu-Jaagupis, tema kodu on alati ka minu kodu, ning vastupidi. Teiste juures ei tunne kunagi ma nii koduselt, muidugi on Kannu ka suurepärasest võõrustamise oskusega. Tal tuleb see nii spontaanselt, ei tea kas ainult minuga aga ta lausa naudib külaliste võõrustamist! Tee või kohv, kook või küpsised, salat või võileib on alati ilusti serveeritud ja ootavad, et me neid sööma/jooma asuksime. Seal juures oma kõik jutud ära räägiksime. Kunagi ei puudu ka muusika~ muusiku hingega neiu siiski!


Kahjuks on see võrratu preili pragu loengus, ning mina pean kella 18'ni aega
parajaks tegema. Nagu ikka on minu arvates sobivaim viis poodides veidi ringi vaadata ja pärast turgutavat kohvi
nautida. Täna on selleks kohaks Tasku Ra-kohvik.

Naudin nüüd ilusat vaadet ja maitsvat Mochaccino't...mmmmmm

Wednesday, April 20, 2011

Thé vert identifiés!


Roheline tee avastatud!

Uskumatu aga tõsi. Täiesti tõsi, mis tõsi. Mina, kellele ei maitse tee olen avastanud enda jaoks rohelise tee. Kuigi siiski ma kõiki ka nüüd ei suuda juua, mõned on kohe väga vastikud.
Mind võlus Loyd Tea - Green Sense Aloevera. Ei ole seda "tee maitset", mis mulle kohe üldse ei istu.

Tootja ise kirjeldab teed järgnevalt:

"High quality ingredient in an original flavor combination with exotic flavors like pomegranate, lime, aloe, red grapefruit, opuntia and quince. Especially worth mentioning is this rarity created for connoisseurs - white tea with lavender.

All Loyd Tea Green Sense teas have a protective antioxidant potential PAX. They are a rich source of antioxidants, which decrease the negative effect of free radicals and have a favourable impact on the correct functioning of the body."

Nõustun! (Ei hakka eesti keelde tõlkima, sest inglise keel on minu arvates palju väljendusrikkam.)

Minu menüü.

Le menu que je préfère:
  • jogurt, mustika muidugi+müsli
  • kohv, piima tilgaga
  • mustleib(röstitud)+merevaik või crème bonjour «lõunaks
    Täna lisandus ka kurgiviil - milles pidin pettuma. Ostsin eile Selveri "teravad kurgiviilud", isegi vürtsikuse märgis oli peal. Kuid minu jaoks täiesti tavalised kurgid, ainuke erinevus võileiva kurkidest oli see, et maksis rohkem. Lucky me!!!!


loodan, et tuleb lisa



Mutabilité

Oo, kevad on saabunud - ent võtab aega mis võtab, iga hea asi jõuab ükskord ikka kätte. Vaatamata, et täna päikest isegi ei piilu on Tallinn kevadekuulutajaid täis.

Lilled on mu lemmikud kevademärgid. Kindlasti leidub inimeste hulgas, kes just allergilised pole, õige palju neid, kelles looduse värvifilm samasuguseid tundeid tekitab. Sel inimesel peab küll kivist süda olema, keda ei liiguta üksteisele järgnevate krookuste, nartsisside ja tulpide võidukäik.

Teisalt - kas ei unusta me vahel hinnata just, et õiteilu on üürike? Oleks ju tõeliselt maotu, kui kirsiõied jääksid puudele mitmeks kuuks. Just saladuslikkuses peitub nende võime meie pilku köita, mis on omakorda pöördvõrdelises sõltuvuses ajakaduvusega, millele Elizabethi ajastu luuletajad viitasid sõnaga mutabilite* - normanni päritolu sõna, mis on siiani kasutusel.

Küllap just sel põhjusel maalis Van Gogh Provence'is iiriseid ja mitte vaikelu vastupidava lavendliga, olgu see imeline taim nii tore kui tahes.

Ülemaailmne turu üks jooni on taimede pidev kättesaadavus, ajast olenemata; soolasema hinnaga võib saada ka kõige haruldasema orhidee, olgu siis milline aastaaeg tahes. Kuid mulle tundub see lillede puhul üsna mõttetu, juhul kui neil peaks olema mingit mõtet peale puhtakujulise olemasolu.

Kui süda midagi kalliks peab, hindame seda kindlas seoses ajatunnetusega, ehkki tore on end vahel pisut petta ja aja piire tsipake siia- või sinnapoole nihutada.


------------------------------------
*mutabilité-muutlikkus, muutuvus, muudetavus



Tuesday, April 19, 2011

Bleuets~mustikad


Kas pole vahel nii, et täheldad enda juures midagi uut. Samas see midagi uut ei pruugi üldsegi uus olla, sa ei ole lihtsalt seda enne niimoodi märganud. Ma avastasin täna, et ma olen suhteliselt suur mustika fänn. Ma võin julgelt väita, et tarbin enamus inimestest rohkem mustika maitselisi tooteid. Toon siia ka mõned näited: mustikajogurt, jänksi shake mustika maitsega, kohukestest eelistan alati mustika täidisega, mustika-õunajook, mustikavesi(aura plus), kiirkaerahelbepuder mustikatega, mustikajäätised, mustikamoos, isegi mustika lõhnaga näopesugeel!! Uhh..ja noo pesugeeli kasutan igapäev, kohuke või jogurt on ka igapäevaselt külmikus, moos muidugi ka. Põhimõtteliselt tarbin ma igapäev midagi mustikast. Mul ei ole küll lemmiktoitu, värvi jne, kuid ma vist võin kindlalt väita, et mul on lemmik maitse=mustika!

Loe meist, oleme maitsvad:

FRENCH WOMEN FOR ALL SEASONS


"Kuidas saavutavad prantsuse naised selle, et juustu süües ja veini juues püsivad nad ikka saledad? Nad söövad ju saia ja ššokolaadi ning naudivad kolmekäigulist hilist õhtusööki. Vastust sellele prantsuse paradoksile pakub sarmikas prantslanna, kes juba aastaid elab ja töötab vaheldumisi Ameerikas ja Prantsusmaal. Esimeses raamatus andis Mireille Guiliano näpunäiteid, kuidas saavutada kehakaal, millega end bien dans ta peau (oma nahas hästi) tunda. Täisväärtusliku elu elamiseks soovitab Guiliano elada aastaaegade rütmis ja meeles pidada, et kõige aluseks on mõõdukus. Uus raamat sisaldab 100 retsepti ning annab mitmekülgset nõu, kuidas igal aastaajal toitu valmistada, trenni teha ja meelt lahutada."



Ükski teine rahvus ja riik ei köida mind vist niivõrd kui prantslased jaPrantsusmaa. Esialgu ei uskunud, et raamat on huvitav. Arvasin, et jube õpetamine kuidas kehakaalu jälgida, muuta jne. Kuid õnneks võtsin teisi kuulda ja hakkasin lugema, tõepoolest see raamat ei ole mingi fitnessi jura.


L'obésité Tue~tüsedus tapab!

Monday, April 18, 2011

Kena kevadet!


Seisan Vabaduse väljaku bussipaviljonis, naudin päikest ja siis möödub minust vanem mees. kepikesega, sonimüts peas. Vaatab mulle otsa ja lausub rõõmsalt:"Kena kevadet, ilus neiu!" Muidugi olin viisakas ning soovisin vastu. "Ilus neiuu, hambad kui pärlikee ja silmadeks...." laulis ta vaikselt ja kadus mu vaateväljast. Rohkem kahjuks tõesti ta viisijuppi ei kuulnud. Huvitav, kaua ta seda veel laulis?!

See siis juba teine kord, kui tänaval võõras mulle "kena kevadet" soovib! :)
Mulle see meeldib, teeb südame soojaks ja tuju heaks.



Audrey Hepburn=tõeline daam!

Et olla daam, ma kannan kõrgeid kingi

Kord nädalas üks daam teeb maniküüri.

Kord aastas on ta enda vastu aus.

Sa elad minus, kuid ei maksa üüri.

Siinkohal tuleb teha mõtlik paus.

Daam kasutab vaid valgeid taskurätte.

Täis saladusi on ta buduaar.

Siin avaned, kuid end ei anna kätte.

Me vahel pole muud kui vikerkaar.

Üks daam ei kerja. Tal on kõike küllalt,

ka siis, kui tahaks valust oiata.

Et olla daam, ma vaikima pean üllalt.

Kui plahvatan, siis ette hoiatan.

Doris Kareva

Sunday, April 17, 2011

Väga sobiv laul tänase päeva lõpetamiseks.



Pühapäevane idüll.

Kevad on alati minu jaoks omamoodi eriline( kindlasti ka sellepärast, et siis on mu sünnipäev). Kuid kõige olulisem on siiski see, et kevad sümboliseerib uue aasta algust. Pole möödunud ühtki kevadet, kui mu elus ei oleks midagi totaalset erinevat võrreldes eelmisest kevadest. Nii ka see kevad. Uus elu, uued katsumused ja "uued" sõbrad! Aastatega olen täheldanud, et tee mis tahad perekond ja kauaegsed sõbrad on siiski kõige olulisemad, nende peale saad alati loota. Tahaksin kuidagi tänada inimesi, kes on mind sellele aastale aidanud vastu astuda. Usun, et see ei olnud lihtne. Kuid ma ei oska neid tänada, pole veel leidnud seda kõige õigemat viisi. Aga küll leian, aega on!


Tänane päev: Oeeeeehhhh....ilma liialdamata.
Väljas on nii ilus, tahaks siidkleidi selga tõmmata ning aasale tantsima ja kepslema minna. Kuid üksi seda ju ei tee, veel vähem TALLINNAS. See linn on kohati tujurikkuja - mitte alati.
Kevad muudab mu hinge ja tunded nii taltsutamatuks, ma ei suuda kuidagi oma emotsioone sügaval enda sees hoida. See teeb veidi pahaseks. Kuid õnneks olen täna üksi, korterikaaslased kodus(Kadrinas). Oehhhh...again without exaggeration. Tuleb koostada päevaplaan, olen seda teinud juba väikesest alates. See on kõige tõhusam iseenda motiveerimisviise.
Pm tuleks algul veidi joogat ja trenni teha; trenni all mõtlen kõhulihaseid, kätekõverdusi jne. Pärast seda tuleks õppida; matemaatiline analüüüs...dislike! :/ Kui õpitud on siis on hea teha seda mis pähe kargab ja seda nautida täiel rinnal(kevadele kohaselt). Loodan, et hiljemalt kella viieks saan oma pühapäevast idülli nautida. :)


"In the practice of Yoga the ultimate aim is one of
self-development and self-realization."