Friday, May 13, 2011

à votre sante!







à votre santé~teie terviseks!



Ei saa õppida veini nautima ja tundma raamatute põhjal: kogu õppematerjal on klaasis. Veine õpitakse tundma ja saadakse teadmisi nende maitsmise teel. Saadakse teada mitte ainult seda, mis kellelegi meeldib, vaid sedagi, miks just see kindel vein meeldib!

Kui maitsev vein on kindlaks tehtud, saadakse ka teada, millal ja mille kõrvale seda juua. Ja möödaminnes õpitaksegi üht-teist veini ostmise, liikide, stiilide, klaaside, aksesuaaride ja muidugi maitsmise kohta. Lisaks kätkeb klaasitäis endas naudigut.

Vabastage julgelt korgi alt üha uusi ja uusi veine.

Kuid enne, kui pisut segadusseajava valimisprotsessi juurde siirduda, arutagem läbi mis on seejuures põhiline! Abi võib saada ka teenindajatelt, seda küll spetsiaalsetes veinipoodides. (mida kahjuks eestis veel vähe leidub) Teadja veinikaupmees annab teile nõu heade aastakäikude osas, mis varieeruvad päris paljusti nii geograafiliselt kui ka loomulikult aastate kaupa. Professionaalne veiniostja võib aidata kehvemate aastakäikude hulgast häid veine leida~nt on Napa vein mõne mittemidagiütleva aasta staar!! Kui ise veel nooruke veini ostus, siis tasub kellegi targema käest abi küsida.

Teiseks nõuandeks on sama igapäevane kui esimenegi, aga kuna päris palju inimesed ikka veel ei mõista, siis üks on kindel: hind ei ole kvaliteedi sünonüüm. Tõeliselt hea kaup on üks asi, üleskiidetud kraam hoopis teine.

Tänapäeva globaalmajanduse juures, kui veine tuuakse üle kogu maailma mitmest tosinast piirkonnast. Kusjuures internetti ilmub igal aastal üha rohkem uusi sorte ning kaasaegne tootmistehnoloogia annab hämmastavaid tulemusi, elame tegelikult veiniohtruse maailmas, ning vägagi ostjasoodsa turu tingimustes.

Kuid miks ma siiski ei osta väga odavaid veine? Kahtlemata on olemas korralike veine, mida saaks odavamalt, kuid neid ei pruugi kuigi kergesti üles leida, ning esikohaveini leidmseks ette võetud degusteerimisretkel odava veini tõttu kogetud pettumused hakkavad tasapisi kuhjuma.

Samas tean mille eest maksan: nõudmise ja pakkumise suhte eest, mis hakkab siis mõju avaldama, kui suur turuosa tahab ühte ja sama toodet; vahendusteenuse eest, kui veini ostetakse ja seniks hoiule pannakse, kuni see on piisavalt vana, et maitselt tippu jõuda ja rohkem raha sisse tuua. Loomulikult väärivad tipptasemel asjatundlikkus ja veini unikaalsus alati nominaalhinnast kõrgemat vääringut ja tulemus on tihtipeale suurepärane, kuid on olemas piir, millest ülespoole hakkavad kõik teised tegurid hinda otseselt mõjutama, olgu kvaliteet milline tahes.
Carpe vinum~püüa veini, ära lase õiget aega mööda; parafraas väljendist carpe diem~püüa päeva.



"Le vin est le professeur du goût, le libérateur de l' esprit et l'illuminateur de l'intelligence," Paul Claudel~poeet. (vein õpetab maitset, vabastab vaimu ja valgustab mõistust)

No comments:

Post a Comment